Min fotorull

tirsdag 12. august 2008

Den astronomiske klokken

Det gamle rådhuset fikk sin første klokke på begynnelsen av 1400-tallet. Det var en urmaker ved navn Jan Z Rùže som lagde klokken. Rådsmennene var så opptatt av å forhindre at han lagde flere mesterverk andre steder, at de stakk ut øynene hans. Urmakeren ble så sint at han sendte assistenten sin for å ødelegge klokken. Det tok flere hundre år å gjenoppbygge uret, men rådsmennene greide det til slutt.
Hver gang klokka slår hele time, samler det seg mange mennesker på rådhusplassen for å få med seg urets hovedattraksjon: de tolv apostlenes prosesjon: først trekker Døden, skjelettet til høyre for klokken, i tauet han holder i sin høyre hånd. I venstre hånd har han et timeglass som han snur opp ned. Dermed åpner det seg to vinduer, og klokken med apostlene beveger seg sakte rundt. På slutten av dette galer en hane, og klokken slår timene. De andre figurene som beveger seg, er en tyrker som rister hodet fra side til side, Forfengeligheten, som speiler seg, og Grådigheten, som er basert på den midderlarderske stereotypien av en jødisk pengeutlåner.



Klokkespillet:




Venstre side av klokken:


Høyre side av klokken:

1 kommentar:

Anonym sa...

Det irriterer meg at ingen av guidene forteller adressene til severdighetene slik at man faktisk kan finne dem!!!!!!!!!!!

The year of 2009 week by week